14 Festiwal Śląskie Smaki za nami! Kolejna edycja największej imprezy kulinarnej w regionie cieszyła się w tym roku szczególnym zainteresowaniem. Do parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach, przyjechało blisko 5 tysięcy osób!
– Ogrom zainteresowania Festiwalem utwierdza nas w przekonaniu, że wciąż warto go organizować. To już czternasty rok z rzędu, a ludzi, którzy przyjeżdżają na to wyjątkowe wydarzenie co roku jest więcej – mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. Dlaczego wyjątkowe? Festiwal Śląskie Smaki pozwala odkrywać na nowo zapomniane smaki, często smaki dzieciństwa.
W tegorocznym konkursie wystartowało piętnaście drużyn: 5 drużyn amatorów, 6 drużyn profesjonalistów i 4 szkół gastronomicznych. Jedni inspirowali się miejscem Festiwalu, inni szli w nowoczesną formę jak The Piano Tychy, a jeszcze inni jak Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku czerpali z natury. Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką.
Emocje towarzyszyły jednak nie tylko uczestnikom konkursu kulinarnego. Remigiusz Rączka podczas Bitwy Smaków przygotował zupę z pokrzyw na karpiu.
Całemu wydarzeniu towarzyszyła oprawa muzyczna przygotowana specjalnie dla Śląskich Smaków, na scenie pojawił się też Krzysztof Respondek. Zakończeniem Festiwalu był jak co roku występ galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” przy akompaniamencie orkiestry. Nie zabrakło także lokalnych producentów i atrakcji dla dzieci. Z pewnością nikt nie był zawiedziony.
Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Zatem – poznajcie tegorocznych finalistów!
Wyniki tegorocznych zmagań dostępne są [TUTAJ]