W dniach 30 czerwca – 5 lipca 2019 r. do województwa śląskiego przyjechała dziennikarka przygotowująca treści do kolejnego wydania przewodnika Michelin o Polsce pt. “Guide Vert Pologne” skierowanego na rynek francuski.
To duże wyróżnienie dla regionu i szansa na pokazanie atrakcji, które do tej pory nie miały swojego miejsca
w przewodniku. W programie kilkudniowej podróży znalazły się m.in.
– Jura Krakowsko-Częstochowska i Szlak Orlich Gniazd;
– Szlak Kulinarny Śląskie Smaki (m.in. Zajazd Hetman, Moodro w Katowicach, restauracja hotelu Q w Katowicach);
– Zabrze z kluczowymi obiektami turystycznymi: Kopalnią Guido i Sztolnią Królowa Luiza;
– Tarnowskie Góry wraz z Kopalnią Srebra (UNESCO);
– Katowice ze Strefą Kultury w tym Muzeum Śląskim, architekturą modernistyczną, ul. Mariacką;
Wydanie przewodnika zaplanowane zostało na połowę 2020 roku.
Podróż studyjna była możliwa dzięki partnerom z regionu, którzy zaprezentowali swoje obiekty i atrakcje.