W dniach 25.04.-26.04.2022 odbyło się szkolenie krajoznawcze (study tour) w Beskidach dla pracowników punktów informacji turystycznej Śląskiego Systemu Informacji Turystycznej.
Dwudniowe szkolenie rozpoczęło się w Bielsku-Białej, gdzie zwiedziliśmy Stare Miasto i przeszliśmy szlakiem bajek. Na Starówce zobaczyliśmy katedrę, rynek, pomnik Marcina Lutra i stary cmentarz ewangelicki oraz secesyjną kamienicę Pod Żabami a także neorenesansowy ratusz.
Kolejnym punktem w programie była nowa sala koncertowa Cavatina Hall – najnowocześniejsza w Polsce, której misją jest przysparzanie publiczności doznań najwyższej jakości dźwięku oraz uczty wizualnej. Po zwiedzeniu obiektu gościliśmy w Karczmie Rogatej (obiekcie na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki) na pysznym obiedzie i wyśmienitym deserze (zupa cebulowa, pieczonki rogate i lody pomarańczowe z pieprzem i goździkami). Po obiedzie przejechaliśmy do Szczyrku, gdzie w strugach deszczu wjechaliśmy kolejką krzesełkową na Skocznie Skalite, aby później osuszyć się i posilić w Przestrzeni Twórczej BeskidartS. Tu miała miejsce prelekcja i wykład o Szczyrku – innowacyjnych planach rozwoju miasta. Przedstawiono nam koncepcję budowy nowoczesnego centrum przesiadkowego wraz z budową 4 km kolejki linowej ze Skalitego na Skrzyczne, a także o budowie Muzeum Górskiego. Pod wieczór zakwaterowaliśmy się w Hotelu Pod Jedlami w Wiśle.
Drugiego dnia rankiem, wyruszyliśmy w trasę do Kamesznicy, aby uczestniczyć w procesie wyrobu sera bundz w bacówce Pod Gojkom. Wysłuchaliśmy przy tym góralskiej opowieści bacy o historii pasterstwa w Beskidach, który poczęstował nas różnego rodzaju serami. W drugiej połowie dnia przybyliśmy do Milówki by zwiedzić Starą Chałupę (zamieszkaną jeszcze do lat 70 XX w.) i zobaczyć odrestaurowany punkt informacji turystycznej. Obiad jedliśmy w Karczmie U Wandy i Jędrusia, tu zaserwowano nam kwaśnicę oraz kotlet z plackiem ziemniaczanym i kapustą zasmażaną. Ostatnim punktem programu była wizyta w Ślemieniu i zwiedzanie Parku Etnograficznego Ziemi Żywieckiej.