Właściciele Bel Mon Resort – Mirka i Patrick to prawdziwi miłośnicy kuchni. To dzięki ich doświadczeniom kulinarnym i miłości do gotowania Szefa Kuchni Jakuba powstało urozmaicone menu z przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Unikalne receptury, zaczerpnięte zostały od babki i matki Patricka, które czerpały kucharską wiedzę z krajów dalekiej Afryki, Francji, Beneluksu, odważnie skrzyżowane z polską tradycyjną kuchnią ze śląska, ze szczyptą kuchni niemieckiej i słowiańskiej – podążając za korzeniami babć i mamy Mirosławy. Całość pod czujnym okiem patrona – Kurta Schellera.
Powstanie dworu, w którym dzisiaj znajduje się Restauracja Mona, datuje się na 1736 rok. Budynek został wzniesiony przez zakon Cystersów w stylu późnobarokowym z charakterystycznym dla tamtej epoki mansardowym dachem. Jego kształt został zachowany do dnia dzisiejszego, a po przeprowadzeniu gruntownego remontu, zyskał nowy blask.
Dwór cysterski wraz z przylegającymi do niego terenami i padokiem po ośrodku jeździeckim poddawany został renowacji. Historycznie budynek posiadał charakterystyczne szerokie schody, które zostały zachowane i odnowione, a obecnie prowadzą do sal restauracyjnych na pierwszej kondygnacji. W przyziemiu powstały sale połączone z wyjściem na zewnętrzny, ogrzewany taras.
Znajdziemy tutaj również jeden z nielicznych w regionie śląskim Humidor, w którym można delektować się cygarami i jakościowymi alkoholami.