ŚOT promuje region kulinarnie – RegioRest Festiwal

17 kwi, 2024 | Aktualności

Zadaniem Śląskiej Organizacji Turystycznej jest szeroko pojęta promocja województwa śląskiego, jako regionu atrakcyjnego i jako miejsca na mapie Polski wartego odwiedzenia. W realizacji tych celów z pewnością może przysłużyć się kuchnia regionalna i tradycje kulinarne regionu.

RegioRest Festiwal to nowe kulinarne wydarzenie w restauracjach Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki! Szefowie Kuchni każdej restauracji biorącej udział w akcji, przygotują specjalne, regionalne menu. To najlepszy moment, aby poznać różnorodność kuchni tradycyjnych – od Jury aż po Beskidy.

Wiosenna edycja RegioRest Festiwalu to dwa terminy: 16-19.04.2024 oraz 23-26.04.2024 oraz wyjątkowe smaki regionu, w postaci 3-daniowego menu degustacyjnego w promocyjnej cenie – 69,00 zł/os.

Inauguracja tego wydarzenia miała miejsce w dniu 12 kwietnia br. w Restauracji Kaktusy Kato Koncept Kulinarny w Katowicach. Przedstawiciele mediów licznie przybyli na to wyjątkowe spotkanie (Radio Katowice, Radio Eska, Radio Złote Przeboje/Meloradio/Antyradio, Radio EM, Radio RMF MAXX, TVP3 Katowice…).

RegioRest Festiwal w restauracjach Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki ma przypomnieć mieszkańcom oraz gościom w regionie, że kuchnia tradycyjna może być  inspiracją w gotowaniu. Może być modna, zdrowa, dobra jakościowo i podana w wykwintny sposób.

RegioRest Festiwal to najlepszy sposób na obiad lub kolację w najlepszych restauracjach, w rozsądnej i z góry określonej cenie!

  • RegioRest Festiwal: https://tiny.pl/dgsvb
  • Pełne menu RegioRest Festiwalu pod linkiem: https://tiny.pl/dg679
  • SlaskieSmaki.pl

Popisowe dania najlepszych Szefów Kuchni – oto one:

Restauracja SZYB MACIEJ – ul. Srebrna 6, 41-819 Zabrze

  • Pate z krupnioka
  • Rolada wołowa, kluski śląskie, modra kapusta
  • Szpajza

Restauracja KAKTUSY KATO KONCEPT KULINARNY –  ul. Dworcowa 9-11, 40-012 Katowice

  • Harynka – matias holenderski, kwaśna śmietana, piklowana czerwona cebula, palony ziemniak
  • Rolada śląska, kluski, modra kapusta
  • Szpajza

Restauracja POZIOM+ FOOD&WINE – ul. Zwycięstwa 30, 44-100, Gliwice

  • Hauskyjza – smażony śląski ser z kminkiem, powidłami śliwowymi oraz grzanką
  • Himmelreich – śląskie niebo – podany z panczkrautem oraz sosem z suszonym owoców
  • Legumina

KARCZMA ROGATA – ul. Leszczyńska 40, 43-300 Bielsko-Biała

  • Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym
  • Żeberka z cebulką oraz czosnkiem marynowane w miodzie podane z kapustą duszoną oraz ziemniakami
  • Budyń babuni Józefy – podany z owocami, sosem malinowym i pieczonymi ciasteczkami

Restauracja ZIELONY OGRÓD – ul. Roberta Miki 3, 41-811 Zabrze

  • Hekele ze śledzia
  • Śląskie niebo – schab wędzony (kessler) w Zielonym Ogrodzie z sosem z suszonych owoców, podany z knedlami z żymły z grzybami
  • Śląska kopa

Restauracja CHATA OLIMPIJCZYKA JASIA I HELENKI – Al. ks. bp. J. Bursche 33, 43-460 Wisła

  • Grzanka z domowym, wędzonym po Jasiowemu boczkiem
  • Biała polewka na domowej wędzonce
  • Jadło wiślańskie (placek ziemniaczany, wędzona kita świńska oraz zasmażana kapusta
    ze szpyrkami)

Restauracja U PRZEWOŹNIKA – ul. Piłsudskiego 14, 43-100 Tychy

  • Tradycyjny żur śląski / ziemniaki / jajko
  • Bitki wołowe w sosie pieczeniowym / panczkraut / marynaty
  • Śląska kopa w krauzie

PRACOWNIA KULINARNA BASENOWA – ul. Wierzbowa 21, 42-310 Żarki

  • Gęsie pipki
  • Golonko w glazurze piwno-miodowej / kapusta zasmażana
  • Charoset – szarlotka

Restauracja LEŚNA PERŁA – ul. Leśna 1, 44-160 Rudziniec

  • Chrzanica
  • Sauerbraten z daniela podany z bratkartoflami oraz kapustą zasmażaną
  • Kopa

Restauracja DWÓR BISMARCKA – ul. Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice

  • Wodzionka z bratkartoflami
  • Schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty, smażone ziemniaki z boczkiem oraz ogórki na miodzie
  • Szarlotka na ciepło z lodami i polewą z malin

KARCZMA SĄCZÓWKA – ul. Siewierska 49, 42-595 Sączów

  • Hekele – sałatka śledziowa na grzance
  • Rolada wołowa, kluski śląskie, modra kapusta
  • Ajerkuchy z sosem truskawkowym

RESTAURACJA CYSTERSKA – ul. Cysterska 4, 47-430 Rudy

  • Sznita z krupniokiem
  • Lica wieprzka z ciapkapustom
  • Ożrato zista – babka z alkoholem

RESTAURACJA LIBURNIA – ul. Liburnia 10, 43-400 Cieszyn

  • Zulc
  • Pieczone żeberka, podane na babraczce
  • Strudel z jabłkami, podany z lodami waniliowymi i bitą śmietaną

Pozostałe w tej kategorii

Na prośbę i we współpracy z Zagranicznym Ośrodkiem Polskiej Organizacji Turystycznej w Budapeszcie, Śląska Organizacja Turystyczna zorganizowała podróż prasową dla grupy z Węgier, w której znaleźli się  influencerzy oraz dziennikarze z portali internetowych dla rodzin...

czytaj dalej

Podróż studyjna blogerów z Węgier

Na prośbę i we współpracy z Zagranicznym Ośrodkiem Polskiej Organizacji Turystycznej w Budapeszcie, Śląska Organizacja Turystyczna zorganizowała podróż studyjną dla grupy z Węgier, w której znaleźli się  influencerzy oraz dziennikarze z portali internetowych dla...

czytaj dalej
Podróż prasowa we współpracy z ZOPOT Praga

Podróż prasowa we współpracy z ZOPOT Praga

Promocja Szlaku Orlich Gniazd w niestandardowej odsłonie - blogerka z Czech pokonała szlak na hulajnodze! W dniach 20 - 23 czerwca blogerka z czeskiego Brna - Weronika, przejechała 190 km na hulajnodze terenowej poznając uroki jednego z najpiękniejszych i najbardziej...

czytaj dalej
Śląskie z dzieckiem w Dzienniku Zachodnim

Śląskie z dzieckiem w Dzienniku Zachodnim

Przed Dniem Dziecka wraz z całym nakładem Dziennika Zachodniego ukazał się dodatek "Miejsca przyjazne dzieciom". Atutem wydania był niewątpliwie dzień emisji oraz nakład ponad 34 tys egz. (magazyn, program TV, tygodniki powiatowe). Tam właśnie znalazła się reklama...

czytaj dalej
Wizyta touroperatorów z Izraela

Wizyta touroperatorów z Izraela

W dniach 20-22 maja 2024 w województwie śląskim gościli czołowi touroperatorzy z Izraela (Mega tourism, Botz-adventures, Ophir Tours, Mona Tours, Amsalem Masaot, a także Facebook - menedżer społeczności Polska oraz izraelskie linie lotnicze Sundor (EL AL), a także...

czytaj dalej
Śląska Organizacja Turystyczna otrzymała dofinansowanie Ministerstwa Sportu i Turystyki na utworzenie nowego szlaku rowerowego w Beskidach – Velo Soła.

Śląska Organizacja Turystyczna otrzymała dofinansowanie Ministerstwa Sportu i Turystyki na utworzenie nowego szlaku rowerowego w Beskidach – Velo Soła.

Wniosek pn. "Stworzenie nowego produktu turystyki aktywnej w województwie śląskim - szlaku rowerowego Velo Soła" złożony przez Śląską Organizację Turystyczną  do Ministerstwa Sportu i Turystyki w ramach Programu Rozwoju Turystyki - edycja 2024 otrzymał dofinansowanie....

czytaj dalej
XVIII Festiwal Śląskie Smaki za nami

XVIII Festiwal Śląskie Smaki za nami

Za nami XVIII Festiwal „Śląskie Smaki”! W tym roku wydarzenie odbyło się na rynku w Tarnowskich Górach w dniu 2.06.2024 r. W konkursie kulinarnym wzięło udział 17 drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę...

czytaj dalej