Tygodnie przygotowań i… już po wszystkim. VII Festiwal Śląskie Smaki przeszedł do historii. Zmagania 23 konkursowych drużyn o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka obserwowało tysiące mieszkańców województwa śląskiego. Festiwalowe jury miało pełne ręce roboty – jak co roku do oceny przedstawiono wiele niesamowitych smaków. Czyje propozycje były najlepsze?
Ekspertami Śląskich Smaków w kategorii AMATORZY jednogłośnie ogłoszeni zostali członkowie Teamu Rodzinnego z Czarkowa. Tuż za nimi uplasowały się Panie z KGW Wisła Wielka. Trzecie miejsce i Brązowy Durszlak przypadły Ninie z Familijom z Tarnowskich Gór.
W kategorii UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH Złoty Durszlak przypadł w udziale przedstawicielom Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu, a trzecie – Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach.
W ostatniej kategorii – PROFESJONALISTÓW – zwyciężyli festiwalowi debiutanci – Restauracja EM z Koziegłów. Drugie miejsce zajęli „weterani” – Restauracja „Stara Piekarnia” z Pszczyny, a trzecie – Hotel Podkowa****Wellness&Spa w Siewierzu.
Wszystkich uczestnikom konkursu kulinarnego dziękujemy za udział w VII Festiwalu Śląskie Smaki, a zwycięzcom gratulujemy!
Relacja zdjęćiowa z imprezy już wkrótce na www.slaskiesmaki.pl.
* * *
Organizatorami imprezy są Śląska Organizacja Turystyczna i Miasto Chorzów. Partnerem jest Park Śląski w Chorzowie. Partnerem branżowym imprezy jest firma Sanvee.
Patroni honorowi:
– Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej
– Minister Sportu i Turystyki
– Marszałek Województwa Śląskiego
Patroni medialni:
– TVP Katowice
– Polskie Radio Katowice
– Polska. Dziennik Zachodni
– Echo Miasta
– NaszeMiasto.pl
– Portal Gastronomiczny Papaja
– Goniec Górnośląski
– Portal Chorzowianin.pl
– Radio Fest