Najnowsze wydawnictwo przygotowane przez Śląską Organizację Turystyczną prezentujące przepisy tradycyjnych potraw regionalnych zebrane podczas I Festiwalu Kuchni Śląskiej – Śląskie Smaki 2006.
Kuchnia śląska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni w kraju. Smaczna, różnorodna i pożywna, obok gwary stanowi jeden z istotnych wyróżników mieszkańców Śląska.Kuchnia ta oferuje mnogość potraw, na które składają się dania proste, treściwe, przygotowywane ze składników ogólnie dostępnych i tanich, jak i dania wykwintne, złożone, zwykle pojawiające się na świątecznym stole. Różnorodność zup, mięs, ciast, trunków przyciąga do stołu nawet najwybredniejszych smakoszy.
W folderze Śląskie Smaki zamieściliśmy przepisy zebrane podczas I Festiwalu Kuchni Śląskiej – „Śląskie Smaki 2006”.Gołębie w sosie śmietanowym, polędwiczki wieprzowe, gicz cielęca, kopa, prażuchy ziemniaczane z wędzonką czy polewka z ziemniakami to zwycięscy potraw I edycji festiwalu. Oprócz nich w folderze, znajdziecie Państwo receptury wielu innych interesujących dań z różnych regionów Śląska. Przepisy, które zamieszczone są w naszej publikacji mają wielką zaletę – są łatwe do przygotowania, smaczne, a składniki jakie zostały użyte do ich sporządzenia są powszechnie dostępne.
Nie dziwi więc fakt, iż wydawnictwo cieszy się bardzo dużą popularnością. Swoją premierę miało na targach TT Warsaw w Warszawie, a pierwszy nakład wydawnictwa 5 000 egzemplarzy, rozszedł się w piorunująco szybkim tempie.
Folder został wydany w trzech wersjach językowych: polskiej, angielskiej i niemieckiej.