Wydawnictwo wydano w ramach prac nad tworzeniem i komercjalizacją nowego produktu turystycznego województwa – „Śląskie Smaki”. W książce przedstawiono przepisy na ponad 120 potraw charakterystycznych dla różnych kuchni regionalnych województwa śląskiego oraz etnograficzny opis kuchni poszczególnych regionów śląskiego (Częstochowa, Jura, Zagłębie, Górny Śląsk, tereny górskie) oraz przykłady kuchni mieszczańskiej i myśliwskiej. Przepisom towarzyszą zdjęcia poszczególnych potraw. „Zbiór przepisów potraw regionalnych” jest doskonałym źródłem receptur dań tradycyjnych dla restauratorów, którzy chcą w swoich lokalach serwować dania kuchni regionalnej.
Mini Książka Kucharska „Śląskie Smaki. Wybrane przepisy potraw regionalnych województwa śląskiego”
W styczniu 2024 r. dodrukowane zostały Mini Książki Kucharskie „Śląskie Smaki. Wybrane przepisy potraw regionalnych województwa śląskiego” – w wersji polskiej, angielskiej i czeskiej. Nadkład druku wyniósł po 5 tys. egzemplarzy dla każdej wersji - łącznie 15 tys....