Wybraliśmy Ekspertów Śląskich Smaków!

21 cze, 2010 | Aktualności

W sobotę, 19 czerwca nad Złotym Potokiem unosił się niesamowity aromat śląskich smaków. Wspaniała kuchnia, świetne zespoły i masa dodatkowych atrakcji przyciągnęły na błonia nad stawem Amerykan kilka tysięcy mieszkańców nie tylko województwa śląskiego.

W sobotę, 19 czerwca nad Złotym Potokiem unosił się niesamowity aromat śląskich smaków. Wspaniała kuchnia, świetne zespoły i masa dodatkowych atrakcji przyciągnęły na błonia nad stawem Amerykan kilka tysięcy mieszkańców nie tylko województwa śląskiego. Tradycyjnie najsmaczniejszym punktem programu był konkurs kulinarny, w którym o tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2010, statuetkę Złotego Durszlaka i atrakcyjne nagrody rzeczowe walczyło 18 drużyn – 10 amatorów oraz 8 profesjonalistów.

Konkursowych smaków próbowali:
– Hanna Szymanderska – znawczyni kuchni i autorka wielu znakomitych książek kucharskich;
– Joanna Bartel – znana i lubiana aktorka i artystka kabaretowa, znawczyni kuchni;
– Lidia Szary – przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach, trzykrotna zdobywczyni Złotego Durszlaka, która postanowiła dać szansę na zwycięstwo innym gospodyniom;
– Danuta Tomza – radna gminy Janów, przedstawicielka Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego;
– Wiesław Ambros – kucharz, Polska Kapituła Smaku;
– Dawid Pietrasz – szef kuchni Restauracji „Szafranowy Dwór” w Czeladzi, Śląska Grupa Kulinarna;
– Artur Kupczyk – sekretarz jury, kucharz Śląskiej Grupy Kulinarnej;
– Robert Poliński – przewodniczący jury, ekspert kulinarny Unilever Wrocław.

Laureatami konkursu kulinarnego V Festiwalu „Śląskie Smaki”® zostali:

PROFESJONALIŚCI
1 miejsce- Kilerów Dwóch, hotel Qubus, Katowice
– Pierś z gęsi wędzona sposobem tradycyjnym z szałotem śląskim
– Maszket z rabarbaru
– Duet kremowy z dyni i pokrzyw
– Udko z kaczki z bogatymi kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami

2 miejsce- Restauracja „Stara Piekarnia”, Pszczyna
– Deser Księżnej Daisy – Parfait z chałwy
– Książęcy rosół z kluseczkami
– Udko z gęsi nadziewane porą i jabłkiem z zielonymi kluskami

3 miejsce- Ośrodek Rekreacyjno- Szkoleniowy „Zagroń”, Istebna
– Kołacz z borówkami
– Maciek w kapuśnicy
– Wędzonka z kapustą

AMATORZY
1 miejsce – Team rodzinny z Czarkowa
– Placki ziemniaczane z gulaszem z sarny
– Rosół z pierogami z czarnej kaczki
– Przepiórki w sosie własnym z różyczkami pure i szparagi w sosie śmietankowym

2 miejsce- KGW Wisła Wielka
– Wiski pasztet z kurczaka z sosem czosnkowym
– Żur pieczarkowy z makaronem
– Karminadle pszczyńskie w workach, ziemniaki, buraczki z chrzanem

3 miejsce- Zespół folklorystyczny „Familijo”, Skrzyszów
– Ciastka drożdżowe z powidłami
– Fazole ze śmietaną i ziemniakami
– Pieczeń cielęca z kluskami i surówką

Tegoroczną festiwalową nowością był otwarty konkurs na najlepszą nalewkę. Spośród kilkunastu zgłoszonych tradycyjnych trunków za najlepsze uznano:
– Pszczyński krupnik – Restauracja „Stara Piekarnia”, Pszczyna;
– Tarninówka – p. Danuta Kuczyńska-Pytel z Janowa;
– Rabarbarówka – pp. Krystyna i Elżbieta Nowrotek z Wisły Wielkiej.

Jak co roku Festiwal „Śląskie Smaki”® był rywalizacją kucharzy przy akompaniamencie świetnych muzyków, doskonałych kabaretowych skeczy oraz prawdziwego show, robionego przez gwiazdę wieczoru.
W trakcie imprezy wystąpili:
– coverowy zespół „The Postman”, grający największe przeboje Beatlesów,
– Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny,
– kabaret „Nowaki”.
Specjalnie dla zgromadzonych gości pokaz kulinarny przeprowadził znany i lubiany kucharz Karol Okrasa.


Galeria zdjęć z festiwalu oraz wszystkie przepisy na przygotowywane w trakcie konkursu kulinarnego pyszności znajdą się już wkrótce na www.slaskiesmaki.pl.

* * *
Projekt był współfinansowany z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego.

Organizator:
– Śląska Organizacja Turystyczna

Współorganizatorzy:
– Urząd Gminy Janów
– Samorządowy Ośrodek Kultury i Sportu w Janowie
– Śląska Grupa Kulinarna
– Częstochowska Organizacja Turystyczna

Patroni honorowi:
– Minister Sportu i Turystyki
– Marszałek Województwa Śląskiego
– Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej
– Śląska Kapituła Smaku

Patroni medialni:
– Polska. Dziennik Zachodni
– Echo Miasta
– TVP Katowice
– Polskie Radio Katowice
– magazyn Polska Wita
– portal Nasze Miasto
– portal Potrawy Regionalne

Sponsorzy:
– Unilever
– Hotel Kmicic
– woda mineralna Złoty Potok
– firma Admar

Pozostałe w tej kategorii

Podróż studyjna blogerów z Węgier

Podróż studyjna blogerów z Węgier

We współpracy z Zagranicznym Ośrodkiem Polskiej Organizacji Turystycznej w Budapeszcie, Śląska Organizacja Turystyczna zorganizowała podróż prasową dla grupy z Węgier, w której znaleźli się  influencerzy oraz dziennikarze z portali internetowych dla rodzin oraz...

czytaj dalej
Podróż prasowa we współpracy z ZOPOT Praga

Podróż prasowa we współpracy z ZOPOT Praga

Promocja Szlaku Orlich Gniazd w niestandardowej odsłonie - blogerka z Czech pokonała szlak na hulajnodze! W dniach 20 - 23 czerwca blogerka z czeskiego Brna - Weronika, przejechała 190 km na hulajnodze terenowej poznając uroki jednego z najpiękniejszych i najbardziej...

czytaj dalej
Śląskie z dzieckiem w Dzienniku Zachodnim

Śląskie z dzieckiem w Dzienniku Zachodnim

Przed Dniem Dziecka wraz z całym nakładem Dziennika Zachodniego ukazał się dodatek "Miejsca przyjazne dzieciom". Atutem wydania był niewątpliwie dzień emisji oraz nakład ponad 34 tys egz. (magazyn, program TV, tygodniki powiatowe). Tam właśnie znalazła się reklama...

czytaj dalej
Wizyta touroperatorów z Izraela

Wizyta touroperatorów z Izraela

W dniach 20-22 maja 2024 w województwie śląskim gościli czołowi touroperatorzy z Izraela (Mega tourism, Botz-adventures, Ophir Tours, Mona Tours, Amsalem Masaot, a także Facebook - menedżer społeczności Polska oraz izraelskie linie lotnicze Sundor (EL AL), a także...

czytaj dalej