W czwartek, 11 czerwca, w Warszawie ogłoszono wyniki konkursu Komisji Europejskiej na Najlepsze Europejskie Destynacje – EDEN 2015. W tym roku Polska Organizacja Turystyczna, która organizuje polską edycję plebiscytu, szukała miejsc i obszarów wyróżniających się ofertą gastronomiczną. Śląska Organizacja Turystyczna do konkursu zgłosiła Szlak Kulinarny Śląskie Smaki. Jak się okazało, nasz markowy produkt turystyczny zyskał uznanie jurorów – wiceprezes ŚOT Roman Bargieł w trakcie uroczystej gali odebrał główną nagrodę.
– Pierwszy festiwal kuchni śląskiej „Śląskie Smaki” odbył się w 2005 roku i był początkiem tworzenia kulinarnego szlaku. Liczymy, że będzie się dalej rozwijał i stanie się przykładem wzbogacania różnorodności oferty turystycznej regionu o atrakcje, które wynikają z tradycji lokalnej kuchni – mówił prezes ŚOT.
Zarządzaną przez Śląską Organizację Turystyczną markę Śląskie Smaki tworzą: Festiwal i Szlak Kulinarny. To wyjątkowe w skali kraju kulinarne produkty turystyczne. Dzięki systemowi certyfikacji do menu Śląskie Smaki trafiają dania, które naprawdę na to zasługują. Tym, co wyróżnia Szlak Kulinarny Śląskie Smaki od innych kulinarnych produktów jest również to, że w ramach projektu Śląska Organizacja Turystyczna nie poleca samych restauracji a jedynie sprawdzone przez komisje certyfikacyjne dania. Dziś Szlak Kulinarny to 31 lokali gastronomicznych z całego województwa śląskiego. To 180 potraw, pokazujących jak bogaty i różnorodny jest nasz region. Na talerzach turystów lądują smaki śląskie, jurajskie, beskidzkie, widać na nich wpływy austriackie, niemieckie, żydowskie.
Szlak Kulinarny stał się świetnym uzupełnieniem innych markowych produktów regionu, przede wszystkim Szlaku Zabytków Techniki, Szlaku Orlich Gniazd, Beskidów czy Pszczyny. Dzięki „szlakowym” restauracjom i polecanym atrakcjom turystycznym w ich okolicy turysta może stworzyć kompletny program wycieczki.