Wizyta laureatów nagrody EDEN na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”

20 gru, 2015 | Aktualności

Przedstawiciele destynacji dotychczas nagrodzonych i wyróżonionych w ramach konkursu EDEN, odwiedzili w dniach 8-10 grudnia 2015 r.województwo śląskie, aby zapoznać się ze Szlakiem Kulinarnym „Śląskie Smaki” – destynacją nagrodzoną przez Komisję Europejską w 2015 roku.

EDEN to projekt, który ma na celu stworzenie europejskiej sieci uznanych i rozpoznawanych obszarów turystycznych charakteryzujących się wyjątkowymi walorami dla dziedzictwa przyrodniczo-kulturowego Europy. Konkurs jest adresowany do ośrodków turystycznych, które spełniają kryteria nakreślone przez Komisję Europejską, dzięki którym możliwe jest realizowanie takich celów jak: zapewnienie zrównoważonego rozwoju turystyki, usuwanie barier hamujących ten rozwój, zmniejszenie koncentracji czasowej i przestrzennej turystyki, zacieśnienia współpracy między zwycięskimi destynacjami. Dodatkowo konkurs pomaga wyłonić miejsca mające unikatowe atrakcje turystyczne.

Głównym organizatorem Konkursu jest Komisja Europejska. Polską edycję realizuje Polska Organizacja Turystyczna we współpracy z Ministerstwem Sportu i Turystyki. Tematy przewodnie kolejnych edycji Konkursu oraz podstawowe kryteria są ustalane przez Komisję Europejską -w  2015 roku była to lokalna gastronomia.

W ramach podróżu studyjnej grupa odwiedziła Browar Czenstochovia w Czestochowie, gdzie pierwszego dnia odbyły się warsztaty poprowadzone przez Małgorzatę Lisowską- architekta marki. Uczestnicy dowiedzieli się jak promować swoje destynacje zgodnie z najnowszymi trendami oraz na co zwracać uwagę tworząc spoty reklamowe.

Wizyta w Browarze Czenstochovia była również niepowtarzalną okazją dla gości z całej Polski do skosztowania kuchni regionalnej województwa śląskiego, m.in. kawioru żydowskiego, żurku na maślance, czy koźlęciny z kaszą gryczaną.

Drugiego dnia grupa poznała atrakcje Jury Krakowsko-Częstochowskiej, m.in. Zamki Mirów i Bobolice oraz Złotopocką Krainę Pstrąga. Zwiedzanie tej części regionu zdecydowanie umiliła  wizyta w Zajeździe Hetman w Lgocie Murowanej k. Kroczyc. Tam uczestnicy wyjazdu, skosztowali lokalnych specjałów, takich jak gulasz z gęsich żołądków, kaczka rotmistrza z zielonymi kopytkami, czy pieczone jabłko z żurawiną w sosie waniliowym.

Szczególne wrażenie na uczestnikach spotkania zrobiła wizyta na Nikiszowcu oraz w Strefie Kultury w Katowicach. Zwiedzanie Muzeum Śląskiego z wystawą poświęconą historii regionu, wejście na salę koncertową w budynku Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia, czy wreszcie wizyta w Miedzynarodowym Centrum Kongresowym utwierdziła wszystkich w  przekonaniu, że województwo śląskie przechodzi szereg zmian i jest atrakcyjnym miejscem nie tylko dla turysty zainteresowanego rekreacją, ale również kulturą, czy turystyką biznesową.

Wieczorem, grupa laureatów nagrody EDEN wzięła udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Muzeum Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie. Tematem warsztatów była typowa kuchnia śląska. Uczestnicy dowiedzieli się jak przyrządzać hekele i śląski lobiod- czyli roladę z kluskami i modrą kapustą. Warsztaty poprowadził Krzysztof Peć- szef kuchni Restauracji Kuchnia Otwarta w Hotelu Best Western**** w Katowicach.

Ostatneigo dnia, uczestnicy poznali główne atrakcje Parku Śląskiego oraz zwiedzili Zabytkową Kopalnię Srebra w Tarnowskich Górach.

Wszyscy uczestnicy wyjazdu byli zgodni co do tego, że oferta Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” w doskonały sposob uzupełnia ofertę turystyczną regionu. Docenili również przemyślany sposób tworzenia tego produktu turystycznego oraz jego promocji.

 

 

 

Pozostałe w tej kategorii

Podróż studyjna blogerów z Węgier

Podróż studyjna blogerów z Węgier

We współpracy z Zagranicznym Ośrodkiem Polskiej Organizacji Turystycznej w Budapeszcie, Śląska Organizacja Turystyczna zorganizowała podróż prasową dla grupy z Węgier, w której znaleźli się  influencerzy oraz dziennikarze z portali internetowych dla rodzin oraz...

czytaj dalej
Podróż prasowa we współpracy z ZOPOT Praga

Podróż prasowa we współpracy z ZOPOT Praga

Promocja Szlaku Orlich Gniazd w niestandardowej odsłonie - blogerka z Czech pokonała szlak na hulajnodze! W dniach 20 - 23 czerwca blogerka z czeskiego Brna - Weronika, przejechała 190 km na hulajnodze terenowej poznając uroki jednego z najpiękniejszych i najbardziej...

czytaj dalej
Śląskie z dzieckiem w Dzienniku Zachodnim

Śląskie z dzieckiem w Dzienniku Zachodnim

Przed Dniem Dziecka wraz z całym nakładem Dziennika Zachodniego ukazał się dodatek "Miejsca przyjazne dzieciom". Atutem wydania był niewątpliwie dzień emisji oraz nakład ponad 34 tys egz. (magazyn, program TV, tygodniki powiatowe). Tam właśnie znalazła się reklama...

czytaj dalej
Wizyta touroperatorów z Izraela

Wizyta touroperatorów z Izraela

W dniach 20-22 maja 2024 w województwie śląskim gościli czołowi touroperatorzy z Izraela (Mega tourism, Botz-adventures, Ophir Tours, Mona Tours, Amsalem Masaot, a także Facebook - menedżer społeczności Polska oraz izraelskie linie lotnicze Sundor (EL AL), a także...

czytaj dalej