Zakończył się pierwszy w tym roku study tour dedykowany blogerom. Tym razem Śląska Organizacja Turystyczna zaprosiła blogerów podróżniczych i kulinarnych na Szlak Kulinarny Śląskie Smaki. Poza zaznajomieniem się z ofertą lokali szlaku (Restauracja Szybu Maciej w Zabrzu, Restauracja Pod Prosiakiem w Tychach, Stara Karczma w Jeleśni, Restauracja Korbasowy Dwór w Cieszynie), blogerzy wzięli udział w warsztatach kulinarnych (Szyb Maciej) oraz poznali kulturowo-historyczne tło, które pokazało im dlaczego potrawy poszczególnych kuchni województwa śląskiego są takie, a nie inne.
Pierwszy dzień study touru (4 marca) upłynął pod znakiem kultury górniczej. Grupa zwiedzała Zabrze, by wieczór spędzić na szychcie w Kopalni Guido. Drugiego dnia (5 marca) przenieśliśmy się w Beskidy, by poznać kulturę góralską. W Chlebowej Chacie w Górkach Małych blogerzy piekli podpłomyki i wyrabiali masło, w Centrum Pasterskim w Koniakowie dowiedzieli się jak robi się góralskie sery, a w agroturystyce Na Uwietrzu poznali całą gamę tradycyjnych potraw z Trójwsi. Ostatni dzień (6 marca) upłynął pod znakiem wielokulturowości Cieszyna i opisywania wpływu historycznych losów miasta na jego kuchnię.