Tegoroczne Targi turystyczne GLOBalnie, które odbyły się w dniach 18-20 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, miały do zaoferowania odwiedzajacym nie tylko szeroką ofertę turystyczną, ale również ciekawą ofertę kulinarną. Przez 3 dni restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” serwowały dania kuchni regionalnej, jak i szybkie przekąski inspirowane produktem tradycyjnym.
Restauracja Rączka Gotuje, Dwór Bismarcka, Restauracja Zacisze oraz nowi członkowie Szlaku Kulinarnego: Restauracja Moodro, Restauracja Kuchnia Otwarta Hotelu Best Western Katowice i Restauracja Szyb Maciej serwowały m.in. regionalne klasyki:
– żurek na maślance,
– schab po sztygarsku z ciaper kapustą,
– karminadle z panczkrautem,
– chachor szałot,
– roladę z kluskami i modrą kapustą,
– maczankę śląską,
– żeberka w sosie miodowo-musztardowym z panczkrautem,
– krem z kapusty kiszonej, czy pora.
Nie zabrałko również doskonałych słodkości: tortu sachera, pszczyńskiej kopy, tortu orzechowego, czekoladowego torcika czako, czy kołocza i ciasta z kruszonką.
Wyjątkowym powodzeniem cieszyły się również przekąski inspirowane kuchnią regionalną:
-śląski hot dog z krupniokiem
– żymla hajera z konfitowanym boczkiem
– sznitka z kaczką
– śląska zapiekanka z krupniokiem i serem.
Na całym stoisku pięknie pachniało kawą i świeżym ciastem. Odwiedzający z całego kraju i zagranicy chętnie kosztowali regionalnych dań, a mieszkańcy regionu często chwalili ich nowatorską odsłonę.