Serdecznie zapraszamy do lektury Pulsu Biznesu z dnia 31.08.2017 roku, w którym przeczytać można artykuł „Szlak Śląskiego Smaku”. Jest on częścią cyklu „Polska na talerzu”, w którym opisywane są Polskie Szlaki Kulinarne. Udostępniamy wersję elektroniczną i życzymy przyjemnej lektury. Artykuł można zobaczyć [TUTAJ].
Regionalne potrawy Śląska to nie tylko wodzionka i rolada z modrą kapustą i gumiklejzami
Podróż po śląskim jest czasem pełna zaskoczeń, np. w stylu „Kiedy minęliśmy tę miejscowość?”, ale chyba jeszcze częściej turyści są zdziwieni, że regionalne potrawy to nie tylko wodzionka i rolada z modrą kapustą i gumiklejzami. Obok kuchni Górnego Śląska są jeszcze kuchnia górali żywieckich, Zagłębia, okolic Bielska-Białej, Jury Krakowsko-Częstochowskiej i dawnych księstw: Cieszyńskiego czy Pszczyńskiego.
Kulinarnie województwo jest mieszanką niemiecką, czeską, góralską i miejscową. Szlak kulinarny Śląskie Smaki prowadzi nas przez blisko 30 restauracji, w których na stołach króluje około 100 regionalnych potraw i jeszcze więcej dań bazujących na tradycyjnych recepturach. Skosztować tu możemy m.in. żurku śląskiego, placków z blachy ze szpyrkami, zrazów z sarniny po myśliwsku, oponek czy oscypka z boczkiem podawanego na ciepło z konfiturą borówkową. Atrakcji turystycznych również jest bez liku.
Ci, którzy chcieliby poznać m.in. historię górnictwa, kolejnictwa, motoryzacji czy przemysłu spożywczego, mogą wybrać się w podróż Szlakiem Zabytków Technicznych. Zwiedzać można aż 42 obiekty związane z dziedzictwem województwa śląskiego, w tym również kopalnie. Dla lubiących aktywny wypoczynek region ma m.in. Jurę Krakowsko-Częstochowska i Szlak Orlich Gniazd. Można się wspinać, zwiedzać jaskinie, jeździć wzdłuż wielu szlaków rowerowych, uprawiać nordic walking, a zimą szusować na nartach. W regionie odbywają się też liczne lokalne imprezy i festiwale. Jednym z największych jest Festiwal Śląskie Smaki.
— Pierwszy Festiwal Śląskie Smaki zorganizowany w 2006 r. pokazał, że nasz region to nie tylko kuchnia śląska, a kuchnia śląska to nie tylko rolada. Doczekał się już 12 edycji i za każdym razem jest organizowany w innej części województwa, co daje możliwość poznania lokalnych przysmaków. Każdej edycji towarzyszy konkurs kulinarny, w którym uczestnicy, podzieleni na kategorie, ubiegają się o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i statuetkę złotego, srebrnego lub brązowego Durszlaka. W tym roku w konkursie wystartowały aż 22 drużyny — mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Podpis: Patrycja Łuszczyk