Konkurs na Najlepszy Produkt Turystyczny organizowany jest przez Polską Organizację Turystyczną każdego roku. Etap regionalny konkursu wspierają i koordynują organizacje turystyczne, w województwie śląskim ten etap przeprowadza Śląska Organizacja Turystyczna.
Etap regionalny trwał do 20 września (więcej) Do tego czasu organizatorzy wydarzeń i imprez turystycznych, właściciele obiektow i atrakcji turystycznych mogli składać swoje aplikacje w 5 kategoriach:
- Wydarzenie cykliczne
- Pakiet usług turystycznych – Impreza turystyczna
- Obiekt
- Szlak
- Miejsce/obszar
Komisja konkursowa w składzie:
Grzegorz Chmielewski – Przewodniczący Kapituły, Prezes Polskiej Izby Turystyki Oddział Śląski,
Agnieszka Sikorska – Dyrektor, Śląska Organizacja Turystyczna
Adam Hajduga – Kierownik Referatu Promocji Dziedzictwa Industrialnego, Urząd Marszałkowski Woj. Śląskiego
Edward Wieczorek – Kierownik Regionalnej Pracowni PTTK w Katowicach
Dariusz Gacek – członek Zarządu ŚOT, Prezes Miejskiego Centrum Informacji i Turystyki w Piekarach Śląskich
Damian Berłowski – bloger www.roweremposlasku.pl
miała za zadanie ocenić zgłoszone do konkursu wnioski. 3 produkty z największą ilością punktów zgodnie z regulaminem przeszły do etapu ogólnopolskiego a są to:
CERTYFIKAT POT:
1. Kompleks Sztolnia Królowa Luiza w Zabrzu
2. Muzeum Dawnych Rzemiosł w Starym Młynie w Żarkach
3. Marina Gliwice
ZŁOTY CERTYFIKAT POT:
Kopalnia Srebra w Tarnowskich Górach
Etap ogólnopolski konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny trwa od 8 do 30 października. Wyniki poznamy podczas uroczystej Gali w drugiej połowie listopada 2018.
Pełna informacja znajduje się na stronie: www.slaskie.travel/pl-PL/Aktualnosci/Pokaz/1011327/znamy-kandydatow-w-konkursie-na-najlepszy-produkt